понедељак, 27. децембар 2010.

Primene bloga u edukaciji

Šta je blog

Blog (skraćeno od weblog) je vrsta mrežne stranice na kojoj su periodični zapisi poput novinskih ili zapisa u dnevniku, prikazani su u obrnutom kronološkom redoslijedu (online dnevnik). Upisuju se komentari, opisi događaja, tekstualni zapisi kombinirani sa slikama ili poveznicama na mrežne stanice ili drug weblogove. Blog na određeni način odražava osobni život i posao..

Tehnički posmatrano, Blog predstavlja vrstu automatizovanog Web sajta, gde se sadržaj (tekstovi, slike, multimedia) unosi i prikazuje hronološki.

Blog-edukativne stranice:
http://odbojka1.blog.hr/
Blog o odbojci, e-učenju i svemu po malo.
http://www.draganvaragic.com/weblog/
Sveo o blogu, blogovanju,
http://howtodo.mojblog.rs/bstranica.aspx?p=html
Blog o HTML tutorijalu za sve one koji zele da nauce HTML

Primena bloga u nastavi
Kako iskoristiti blog u nastavi? I ovo zavisi o mašti svake osobe. Recimo da povijesna grupa radi istraživanje ili piše seminar ili radi pano o Drugom svjetskom ratu. Prva stvar koju današnja djeca rade jest da “zagooglaju” i pronađu neke informacije o Drugom svjet­skom ratu. Ako žele podijeliti svoja otkrića sa ostalim učenicima u povijesnoj grupi, oni moraju isprintati izvore koje su pronašli i komentirati ih zajedno. Blog omogu­ćuje da na njemu dodaju link koji vodi do stranice koju su pronašli ili da kopiraju cijeli tekst na blog. Ostali učenici nakon toga mogu komentirati izvor i procijeniti da li će izvor iskoristiti u svom seminaru ili ne. Osim toga, i nastavnik može sudjelovati u raspravi te uputiti učenike na neke sadržaje koje on smatra korisnima.
Korištenje bloga pokazuje koliko je koji od učenika ustvari pridonio izradi semi­nara. Pošto se svaki zapis bilježi nastavnik lako procjenjuje koji učenici nisu uopće ili su malo truda uložili u izradu.



Нема коментара:

Постави коментар